Wednesday, August 11, 2010

ramadhan

assalamualaikum w.b.t
dikesempatan ini ingin aku menyatakan bahawa sangat gembira apabila berada di rumah bersama keluarga tersayang! ceyh! hahaha ;D baru pas sahur. bertahan untuk solat suboh jap, pe nak wat lg kan on9 le. hehe :) berkata tentang ramadhan, bersyukur kehadrat ilahi kerana masih mampu lagi untuk menyambut bulan yang penuh barokah ini pada tahun 2010 bersamaan dengan 1 ramadhan 1431 hijrah.

berkata mengenai ramadhan banyak yang dirindui ye. antaranye:

  1. berpuasa kat hostel sekolah! bangun sahur kol 4.00 pg. mase form 1 dulu, ade pakcik guard yang tolong kejotkan. pe name die ek? sumpah aku da lupe. da arwah pon pakcik tuh. AL-FATIHAH untuk arwah beliau.
  2. merindui arwah nenek, tahun ini merupakan tahun kedua berpuasa dan menyambut raya tanpa nenek.
  3. kawan-kawan sekolah yang dah 5 tahun bersama-sama berpuasa diasrama dulu. part nak buka lak, sanggup je g bazar ramadhan jalan kaki. da le jaoh taman cempaka tuh! hehe :D mang redah je tyme tuh bile mengenangkan makanan yang best2 belaka.
  4. kalu period tyme puase kat ostel sekolah dulu, asalkan balik je dorm terus carik geng nak masak meggi. pastu, berkumpol kat belakang dorm mkn ramai2. segala bau ade ye tyme tuh, meggi, milo, nescafe n etc.... haha :D
  5. kalu kat sekolah lak, dok pakat kumpol syiling nak g beli air gedegang! wo! rindu......
itu saje yang mampu tok type. byk lg sbnrnye. t cite lagi... hehe :) ngantok gilak skrg nie! jom sambung tdo. memandangkan melaka amek cuti 1st ramadhan bek manfaatkan betul2. ngehehe. ade lak camtukan? bukan nk p tambah ibadah! astaga!

uke2,,,, got 2 go!

till fingers meet keyboard again!
have a bless n have a nice ramadhan.
take care! bubye!

Monday, August 9, 2010

nasihat?

assalamualaikum...........
menghitung hari untuk menyambut bulan ramadhan. diharapkan bulan yang mulia ini dapat la kita bersama-sama mengumpul sebanyak mana pahala amalan. cheyh! ayat nk cmtu kan.. sengal je. hehe ;D honestly, can't wait for ramadhan sebab nye pastu raye. cm budak2 ye disitu! nk raye! nk duit raye. nk bju baru, kasut baru, beg baru, dan segale2nye baru. bole? habes le botak pak cik asri kamal cmnie...... tape2, bukn selalu. setaon sekali je pon kan papa????? haha ;)

uke2,, back to the title entry.

nasihat..... kenape kan, bile kite nasihat kan org seolah2 mcm kite bagus2 je. tp bile maslh tuh kne kat kite, kite cm org yg x tau pape. padahal, ape yg kite nasihat kat org tuh terjadi kat kte skrg. runsing2, kenape ek?

then terpikir,
mang la, bile kite tgh runsing ngan maslh yg menimpe diri kite, kite memerlukan seseorg untuk menenangkan hati dan perasaan kite. xkn kite nk advise diri sendri lak kan? ade ke yg wat cmtu? mang la ade. tp x semue org kan? mungkin secare puratenye 1 dalam 10. plg x pon, kite mesti ckp kat diri kite, "sabar lah wahai hati, kuatkn semngat" kan? haha ;D yela, ak selalu wat cmtu kalu tgh runsing! then selalu ingtkan diri, ' SEMUA YANG BERLAKU, ADE HIKMAHNYE. ALLAH TELAH MENJANJIKAN YANG TERBAIK UNTUK KITE' so? kwn2. kalau ade mslh tenangkan lah hati kite dengan zikirullah, solat jgn tgl! bukn menyelesaikan mslah secara psiko, anda boleh melukakan hati orang2 yang tersayang.

uke. got 2 go!
till fingers meet keyboard again!
bubye.