Friday, November 12, 2010

berbicara tentang 'SEDAP'

hye ;)
salam 1 malaysia.

nabilaliyana sekarang berada di rumah selepas 'berhempas pulas' menghadap final exam yg maha dahsyat fenomenanye. ceh! ayat nk cmtu kn....
padahal kau study pun ye x ye je....
hehehe ;) biaselah kn.....
org x sedar diri cmtu la, bile dah dapat result baru le nak nyesal!
tiade gune sesalan bile semuenye dah terlambat!
kate kau!
memang trend suke study last minutekn...
sampai benak kepale hotak nk ingat definasi semua bab.
blom cmpur lagi bab bahase yg di rojak-rojak kn..
jawab exam ayat terabur habis!
kah,kah,kah ;D
gelak besar disitu, sebab kadang2 bile sendiri bace pun dah pening.

ok2 back to title enntry,
kenape title tu yg dipilih oleh aku?
sebab nye....
malam td mase aku nk tido ade membe kol,
borak punye borak, terborak la pasal cerita magika...
terborak ok. bukan terberak! hahaha.
camnie la serbe sedikit contoh perbualan antare aku dan mmbe tuh.

membe: kau dah tengok magika kn? sedap x?

aku: sedap? ape penggunaan bahase lah kau nie.

membe: betul lah! ape salah ke ayat aku?

aku: memang salah, sedap tu untk makanan la ngong!

membe: yela2, kau menang...


hehehe ;) lain kali cube le kau tanye camnie.
"jalan cerite magika tu best x?"
kalau x gne best gne la seronok ke.
nie sedap.. ape le... cikgu BM kau mase sekolah dulu same je ngan cikgu aku kn?

pastu aku pun terfikir, kenape la mesti nak gne ayat SEDAP tu ek?
kan sedap tu lg sesuai digunakan utk makanan..

kadang2 aku pun TERgunepakai gak ayat sedap tu,
hehe ;) biaselh kn...
contoh ayat yg selalu aku gunekn dan yg selalu aku dengar,

'sedap la suare faizal tahir tu'
ceh! mcm mne boleh rase suare ek?

'cite drama tu sedap la, sedih.'
lah? kau rase cite tu ke? bukn tgk?

'sedap la kau urut'
urut pun sedap?



semuenye nak sedap kn,
boleh kn aje leeee...

dah name pun bahase melayu.
same je maksud sebenarnye,
cume kesesuaian penggunaan bahase utk sesuatu ayat je x sesuai.

ok, bukan nk dijadikan isu.
sekadar untuk renungan bersame.

P/S:
ejaan ayat2 aku nie kalau buat utk SPM kofem FAILED bahase melayu kn..

hoho.
got to go,
till fingers meet keyboard again!
tadaaaa <3





No comments:

Post a Comment