Tuesday, February 8, 2011

bertindik.

assalamualaikum ((:
hari ini kita berbicara mengenai lelaki lagi ye.. hehe :D

well, sebenarnye entry nie terilham sebab tengok keadaan sekeliling aku.
lelaki sekarang ni macam x tau hukum.
bukanlah nak cakap aku baik sangat tapi at least fikirlah baik buruk ape yang mereka buat.

paling aku x boleh blah tgk lelaki islam bertindik.
adess! x kesian ke kat anak perempuan dorang nanti?
xpasal2 bapak yang bertindik tadi x boleh jadi wali...



""golongan lelaki dilarang menyerupai wanita di dalam perihal perhiasan, sebagaimana hadis Ibn Abbas: Nabi SAW melaknat org yang menyerupai wanita dari kalangan laki-laki, dan org yang menyerupai lelaki dari kalangan wanita. Direkod oleh Bukhari (no: 5547).

Oleh itu, hukum lelaki bertindik adalah haram.

Lelaki yang bertindik dalam keadaan dia mengetahui perbuatannya haram dan berterusan melakukannya walaupun sudah ditegur dihukum sebagai fasik. Pendapat yang sahih ialah sah bersolat di belakang imam yang fasik, cuma tidak digalakkan.''


oklah itu saje.
till fingers meet keyboard again.
tadaa~~

No comments:

Post a Comment