Thursday, May 19, 2011

"bile nak kawin?"

assalamualaikum ((:

awak.awak semuaaaaa! hai. sehat?

noe what,
dekat kepale aku ade tande soal besar punye...

perlu ke kan tanye pasal kawin?
ommaigad!

nak tgk contoh? nah!






pening pale aku nie haaa..
asal jumpe kawan-kawan lame mesti tanye "bile nak kawin?"
kalau balik kampung lak mesti ade yang berseloroh "x lamo laie bemenantulah dak ariiiee.."

yoo! muke akak nie nampak macam gatal sangat nak kawin kee?
ohhh tidak!

semalam mama baru cakap....
"selagi x pandai nak uruskan rumah tangga jangan cakap nak kawin!"
hamik kau! hek3..

kalau habis sekolah jee mesti orang tanye "bile nak kawin?"
cube la tanye, "bile nak amek master?" ke
"bile nak g umrah?" ke
"bile nak kaye"? ke
baru lah ade semangat aku nak jawab..

xpe, lepas nie kalau orang tanye "bile aku nak kawin?"
aku nak jawab camnie...

selagi aku x jumpe orang macam nieeee....


1. teror main bola.

macam SAFEE SALI.


2. bile die menyanyi boleh buat aku cair.

macam FAIZAL TAHIR.


3. personaliti yang menarik.

macam FAHRIN AHMAD.


4. teror drift.

macam SUNG KANG.


5. seorang peguam.

macam TENGKU NAUFAL.
*yg speaky tuh

kenape Tengku Naufal? padahal ade je peguam yg lain.
hehe. sebab aku pernah joint ceramah die dulu, die superb!
lelaki yang boleh dijadikan sumber inspirasi.
tuh sebab FAHRIN gune khidmat Tengku nie untuk kes die ngan Linda dulu.
and FYI yee FAhrin pun lulusan Undang-undang jugak.. hek3.

baiklah. ade ke lelaki yang ade semua ciri-ciri seperti ini?
alamatnye sampai tua aku x kawin haha.
okeyh gurau jee sbnrnyee..

lom nak pikir lagi, sebab mama x kasi fikir pasal nie..
so? just enjoy my single life!

till fingers meet keyboard again yaw~
tadaa!

p/S: to all, janganlah tanye pasal kawin lagi yeee.

Monday, May 16, 2011

perempuan dan perangainya (:

assalamualaikum.

aku.aku.aku.aku.aku. jatuh cinta lagi!
hahahaha. ok tipu! xde nye cinta cintun nie.

entry kali ini aku nak cuba bongkar perangai sesetengah perempuan masa tengah bercinte.
jom chekedout! hehe.

1. meminta-minta.

well, ini benda yang semula jadi lah kalau kate pun tengah bercinte kan? tapi kalau dah melampau sangat memang x lah kan. memang normal kalau kite as perempuan nak minta BF kite belikan sumthing yang kita suke macam contoh:

kau pegi window shopping then nampak sumthing yang kau suka, nak-nak time tu xde duit. kering. al maklumlah student kan... pastu kau pun cepat-cepat lah kelua kan phone, dial number kekasih hati kau tu, " baby..... I kat pavi nie pastukan I nampak baju kat butik PDI ni cantik sangat, I nak beli tapi......" memang panjang kau punye tapi tu kan... tetapi, disebabkan tapi kau yang panjang tu confirm lah kau dapat kan... sebab BF kau tu kesian kat kau die pun belikan lee. kalau x kau ngajuk, buat perang dingin 15 hari.

ok, kalau setakat benda-benda camtu aku rase xde hal sangat kot. macam mane pulak kalau kau tengok membe kau dok tekan blackberry baru hasil dari sumbangan BF membe kau tu. pergh! gile x makan hati... kan? pastu kau pun call BF kau dok usha pulak blackberry untuk kau. wtfuuhhh! memang lah kalau bf kau kaya x mendatangkan masalah pada die, macam mane kalau Bf kau tu student macam kau gak? xkan nak gune duit PTPTN, MARA, JPA semate-mate nak puaskan hati kau? ish3. memang lah kau nie x berhati perut langsung kan.. kalau BF kau keje? ye,, kalau lah die doctor ke, lawyer ke, arkitek ke, lain lah kan. konpem dapat. kalau BF kau keje biase jeee?



ummm,, fikir kan lah! jangan ikut kehendak kau jeeee ye cik bedah! jangan sampai BF angkat kaki sebab x tahan nak puaskan kehendak kau yang macam-macam tu.



vs




2. update masa.

memang. memang aku x nafikan yang perlu untuk kite tahu ape yang pasangan kite tengah buat. tapi kalau dah melampau sangat ape kejadahnye? sampai setiap 5 minit kau nak BF update kat kau ape yang die tengah buat. sampai nak g jamban pun kene bgtau kau jugak. kalau die pegi jamban x btau konpem kau mengamuk cam vavun kan? kalau makan x cakap lak, kau mesti kate "eeee, makan x ajak.makan sorang-sorang. I x makan lagi sebab tunggu U tau." pastu ngajuk. eeeuwww! childish betul!



serius! aku kan rimas tau tengok orang yang macam ni. kesian weyh Bf kau. nak bernafas kejap pun x boleh. kalau die tengah kerja macam mane? xkan nak text message kat kau sentiase. nak jumpe boss text, nak buat air kat pantri text, nak fotocopy kertas text. kalau boss die nampak, sie-sie kene bebel. nak-nak kalau boss die pompuan mulut lak cam puake. mampos pekak telinge.

3. mengongkong.

woooo! nie superb melampau! aku x suke care setengah orang yang mengongkong pasangan mereka secara total. macam,,, x boleh kawan dengan orang yang berbeza jantina, x boleh kelua selepas pukul 6 petang, x boleh tengok bola dengan kawan-kawan lelaki kat mamak sampai tengah malam, x boleh nak pergi cuci rambut kat salon kedai amoi cantik dan macam-macam lah x boleh!



bende remeh pun dok kalut? awatnya? setakat dok cuci rambut kat salon amoi cantik. ape le sangat kan? xkan menjejaskan ape-ape pun. bukan boleh kawin, lain agame kotttt. dok melepak tengok bola ngan membe lelaki lak? sah-sah la kat mapley tu majoriti lelaki, kalau ade perempuan kat situ pun wajiblah orang punye. sebab perempuan tu ikut bf die tengok bola kat situ. ingat perempuan suka-suka ke nak tengok bola kat tempat yang sesak dengan kaum ADAM tu? xde maknenye.




kadang-kadang kene lah fikir positive (+) sikit. x semestinye kalau perempuan tu spare tyre die. kawan je pun.

4. call.

ok, sekarang kan tengah dok famous pasal DIGI EASY tuh. maka ramai lah pasangan yang bercinta dok berlari-lari anak ke kedai digi berdekatan untuk mendapat kan simcard DIGI EASY tu. x terkecuali kawan-kawan aku..... teetttt*** hehe



ape yang aku tau DIGI EASY nie menawarkan perkidmatan panggilan percuma kepada 3 number DIGI EASY yang diaktifkan. ade 2 jenis digi easy.
i. 24 jam free
ii. pukul 8 malam - 12 malam x free tapi 12.01 tengah malam - 7.59 petang free.

bile dah pakai sim card DIGI EASY nie haruslah 24/7 oncall. cakap lah sampai muntah! sampai bosan! aku x faham weyh boleh pulak kau nak bergayut ngan hp 24 jam. yang perempuan mungkin lah suka sebab tau ape yang Bf diorang buat tapi lelaki? entah... susah nak jawab sebab kaum adam nie kan unpredictable person! mestilah die pun nak gak borak ngan kawan-kawan die. xkan dengan kau je.. kan??

pernah x kau fikir? kalau tengah kerja camne dia nak oncall? dalam kelas? kalau dah dok layan kau mase kerje prestasi kerja die pun boleh merundum lah. kalau dalam kelas xdapat lah die nak bagi perhatian kat lecturer, sie-sie je pointer jatuh sebab dok melayan oncall dengan kau. jangan sampai nanti die kate "I jadi macam nie semua sebab U!" melalak x berlagu kau nanti....

nak bergayut boleh tapi biarlah kene tempat kan. bila time free call lah xde sape nak marah. yee aku tau, kau beli sim tu bukan pakai duit aku pun. ape hak aku kan? ok.ok. suke hati kau lah!

5. ?

haha. aku dah xde idea. kalau kau ade. sile lah share ngan aku.


so, kesimpulannye...

kalau ye pun nak buat perangai macam nie tunggu bile dah sah nanti yeee.

aku cakap berdasarkan ape yang aku nampak kat sekeliling aku.
pada yang terasa, sorry! aku x bermaksud nak kecik kan hati kau. aku nak kau sedar je.
xpayah la nak ye ye sangat selagi belum kawin nie.
bak kate mama aku.... selagi x sah, x ikat ape-ape x payah lah nak setia sangat.
well,, itu hanya pendapat dari orang yang lebih tua macam mama aku.
maybe mama korang pesan lain, ikut korang lah kan...
dan ini gak peringatan buat aku.

till fingers meet keyboard again yaw!
tadaa~~

Sunday, May 15, 2011

congrate for your new born baby!

assalamualaikum...

aku just nak share pasal nie. tapi mesti ade yang dah tau, atau yang belum tau, yang buat-buat x tau, yang xnak amik tau, yang dah tau tapi x bagitau pape pun aku baru tau...
hahahaha. kau paham?

aku searh google pasal rita rudaini + aidil zafuan.
then baru aku tau rupenye rita dah pun selamat melahirkan anak kedua mereka.
alhamdulillah!

jom tengok gambar.


.before.


.after.




nama baby:

AIRIT RAFQA ARJUNA







tahniah untuk rita dan aidil!
semoga dengan kehadiran cahayamata kedua ni korang semakin bahagia!
aminnn.

till fingers meet keyboard again yaw.
tadaaa~

Wednesday, May 11, 2011

kenangan bersama AF.

assalamualaikum yaw!

AF means? AKADEMI FANTASIA laaaa.

mungkin agak terlambat untuk aku nak bercerita pasal AF nie.
yelaa, ramai orang kate, AF dah x sehangat dulu.
well, pendapat masing-masing kan...
pada aku lak setiap musim pelajar dan tenaga pelajar yang berbeza tu menarik minat aku untuk setia.
hahahahaha *statement poyo!
aku sangat minat kat akademi fantasia nie.
almaklum le pengikut setia. dari AF 1 sampai lah AF 9 nie.
rase macam x boleh tinggal mane2 konsert pun.

dulu mase form1-form5 aku dok hostel tapi sentiasa bernasib baik bile konsert final je mesti time balik kampung. hehe.
tapi kalau konsert mingguan mang selang seminggu aku tertinggal la.
nak buat cam mane lagi kan?
mase tu redha je la.

tapi kan, x salah aku konsert final AF4 aku x pat tgk kat rumah.
sebab nak exam tengah tahun time tu....
pastu, ketua warden (cikgu azam) kami yg baik hati tetap bg kiteorg tgk konsert.
yang x bestnye.... membe-membe aku semua marah x kasi aku g tengok.
aku buat pekak telinge je, pegi la sorang-sorang.
bile balik dorm pas abes tu, semua boikot x mo tegur aku.
sedih tau. dah la kene marah lagi.. wuwuwu )':

banyak-banyak budak AF yang aku gile2 minat... cube kau teka??
kawan-kawan sekolah mesti dapat agak kan?
nak-nak budak kelas aku.. hehe..
haruslah Mohd Aizam b. Matsaman.
ape? kau x kenal? alaaaa.. budak sabah tu. budak AF 2 la..
x kenal gak? nie haaa muke dieeee.


gambar ni mase die mule-mule dalam AF dulu. haha

ok, sekarang dah kenal? bagussss.. memang die hard fan la dengan die nie.
sampai bertepek-tepek la poster die kat bilik aku.
*aku x tipu, kau tanye la family aku, semua pun tau betape gile nye aku kat si adam nie.
pastu yang x boleh blah kan... aku siap tiru trademark die.
pakai bandangan. kau tau x bandangan tu ape? xtau? nah...


tuuuu yang di pakai kat tgn die tu lah yang aku dok pakai dulu.
time tu cam bajet-bajet bagus je.
sekarang? bile ingat balik cam budak bingai je aku rase. hahaha
tapi kan minat pun aku pernah undi die bape kali je.. x sampai 10 kali pun.
yela, mase tu kan I budak sekolah lagi. form 1 lak tu. x mampu nak AFUNDI ribu-riban.

minat kat die sampai aku form 5 kot. lame-lame aku macam dah x bape sangat.
al-maklum le dah matured sikit. hehehe.
sekarang? biase jeeee.

ok2, next story nak share pasal AF nie, adik aku si AMILIE tu..
die melalak time Aizat tersingkir. hehe.
memang x bole blah.. kelakar nak mampus!

ok AF yang last nie so far, sangat berbeza dari yang dulu kan?
dah semakin laju, xde la lembap macam dulu.
AF yang segar x malap macam dulu.
aku suke. agak menarik konsep yang dipakai kali nie.
then, aku suke bile mereka buat sesi PENGGUGURAN tu.
menyokong 100 peratus!
sebab aku suke ade HAZAMA. heheeee.
ala,, minat camtu-camtu jeeee.


nah! undian terkini aku amek kat astro punye website tadi....

aku nak HAZAMA la jadi JUARA!
tlg lah fhm.....

walaupun die x hensem kacak bergaya. tapi die ade AURA yg pelajar lain xde...
suara die x usah cakap la kan................. merdu, enak bersatu!


bile aku check kat wall AF9, konsert last week die la paling ramai orang komen sampai 10 ribu.
yang lain sikit je paling tinggi pun 5 ribu lebih.
yang like pun die yang paling ramai.
kan best kalau undian die pun yang paling kencang.
hehehe. berpolitik pulak kat sini.

ok, cukup lah aku mengarot !

till fingers meet keyboard again!
tadaaa~

P/S: kimie, sorie la ye aku x update2 lagi pasal 'TU' aku lupe nak snap gambar batu tu. hehe. t aku dah update cite pasal batu tu aku share kat wall fb kau ye....

Saturday, May 7, 2011

si korea yang comel

assalamualaikum ((:



xde ape nak story untuk entry kali nie.
saje menyemak nak cakap aku tengah dok layan drama korea,
yang bertajuk princess hours.
pastu nak bagi tau lagi, 2nd hero die sangat comel walaupun dah berusia31 tahun.

nama die KIM JEONG HOON (john hoon)
masih single. lahir pada 20 JANUARI 1980.
memulakan karier seni pada tahun 2000 sebagai penyanyi.
tahun 2004 baru start belakon.

jom layan gambar die yang comel-comel nie.
















itu sahaja.
till fingers meet keyboard again yaw!
tadaa~

Friday, May 6, 2011

lelaki itu menjengkelkan!

assalamualaikum..

petang tadi aku g melepas rindu ngan wa + kimie.
kami menyedut udara masin di pantai puteri, dok a lepak kat gerai mee rojak yang dekat menara tinjau tuh..
tapi aku ngan wa gerak dulu sebab tunggu kimie lame nau kat umah aku.

tunggu punye tunggu dak kimie x sampai2 lagi.
nak dijadikan cerita, ade sorang abang nie yg owner gerai tu dok borak ngan kiteorg.
kiteorg pun layan kan aje la, sebab mule2 topik yg diborak kan agak menarik.
borak pasal course yang kiteorg amek, pasal malaysia la, gempa bumi la, mslh sosial remaja zaman sekarang laaaaaaaa dan mcm2 lg laaaa.
hehee

mase dok borak pasal budak la nie die bukan marah lagi.
ayat die yang paling aku ingat camnie..,
"allahuakbar budak2 zaman sekarang nie teruk, dok bangge ape yang depa buat. yang melepaknye len, yang betine dok bangga ade ramai jantan."
nn sooooo onnnn lagi laaa....




pastu siap advice kat kiteorg jgn jadi cam BETINE la,
jage kehormatan diri.. mcm2 lah...
fine, itu kami tahu. semoga ALLAH melindungi kami. insyallah.




memang mule2 mase abang nie dok menceceh aku ngan wa macam terpesona la gak an,
sebab die byk pengalaman jee, care die bercakap pun macam cool ++ good2.
senang cakap pandangan pertama aku ngan wa kat die adalah 'abang nie lelaki budiman'
yela umur die dah 32 tapi die still single.
muke? bukan taste aku... hahaha

kemuncaknye, last topic yang dibualkan adelah pasal die.
mule2 ok lagi die cite pasl ex-tunang die.
pasal life die, yang x boleh blah kan........
die tanpa segan silu nye cite kat kiteorg yang die pernah berZINA beberapa kali ngan sorang betine nie... siap cite macam mane, ape yang jadi....
ape le BABUN nye manusia sebegini!!
ya ALLAH hai.. tadi dok marah kat budak2 zaman sekarg tapi die?
memang nampak sangat die bangge dengan dosa tu.
aku rase aku lak yang malu tau, dah la wat dose dgn bangge nye die bole cite kat org.
aku x tau la ape perasaan die mase tu. bagi aku, memang eeeuuwww la!

lastly.
aku x nak cakap banyak, sebab tiada manusia yang sempurna.
till fingers meet keyboard again yaw!
tadaaa~

p/s: Pada zahirnya memang penciptaan ADAM melengkapi kejadian HAWA. Oleh itu, hati bagi hati yang lain jantinanya pastiakan tertarik antara satu sama lain. Jadi, tidak salah jika kita menyukai sesiapa sahaja. tetapi jangan sewenang-wenangnya bermain dengan kalimah 'sayang'.

Wednesday, May 4, 2011

kisah lampau

hei! assalamualaikum.
lame x hupdate blog kan.kan.kan.
ok, dengan ini nabilaliyana mengumumkan....
line streamyx kat rumah dah adeeee! yahoOO!
oleh itu,,, hari2 pun boleh update blog. INSYALLAH.
sumpah! aku rindu nak merepek kat blog nie.... hehehehe

ok, sebenarnye.. aku ade bende nak share ngan korang.
tapi, soorie lah. mungkin story nie agak basi. sebab dah lame sangat aku simpan.

nak tau? sile teruskan bacaan anda....

Ok, cerita bermula macam nie……

Hari selasa bersamaan dengan 12 April 2011 pukul 9.04 pg. Time nie aku tengah dok melingkau atas katil lagi, yelar study week an. So, kelas xde. Tibe2 dapat call dari pengarah hep aku. Jom ikuti perbualan kami……

En B: assalamualaikum, nie NUR NABILA LIYANA BINTI ASRI KAMAL ke?

Aku: wslm, ye sy lah nie. Kenape ye?

En B: umm, NABILA.. nie saye EN B******.

Aku: ye EN B kenape ek?

En B: nabila tidur lagi ke?
Aku: (dok terpisat2 atas katil) eyh, xdelah. Sy dah lame bangun.

En B: kalau macam tu, NABILA bersiap, jumpe sy kat fakulti sekarang boleh?

Aku: ( time nie aku dah cuak kot) kenape en? Saya ade buat salah ke?

En B: x, bukan macam tu. Awak datang je fakulti. Ade benda kite nak bincang sikit ngan awak.

Aku: ok. Kejap lagi sy sampai.

Click *bunyi hp dimatikan.

Sumpah weyh time nie aku cuak gile bab*. Aku iron baju menangis. Aku mandi pon aku menangis. Aku pakai deodorant pon aku melalak lagi. Yelah, aku x penah kot buat kesalahan yang sampai perlu nye name aku naik kat HEP. Takut-takut.

Ok le, aku pendek kan je cite ye...

Sampai kat HEP lagi lebat air mate aku.. bile Pengarah HEP cite yang aku nie suspek untuk 1 kes budak kat kolej nie. Aku tambah cuak siot! En B nie tadi tanye aku, “awak kenal SITI ***** x?” aku cam blurr…. Yelah, aku x pernah ade membe name tu. Pastu macam2 lah aku kene soal. Sampai call mama aku bagai untuk pastikan yang aku ade kat rumah ke x ujung minggu lepas.

Rupenye, budak tu kene serang dengan 3 orang budak perempuan mase hari sabtu (09 April 2011) pukul 2.55 petang. Owh ya, untuk pengetahuan kamu semua. Time nie aku tengah dok melepak kat rumah ngan adik bongsu aku.

Ok, mesti korang pelik an camne aku pulak yang boleh jadi suspek kejadian bodoh nie.

Budak nie cakap die x kenal ngan orang yang serang die tu, tapi bile buat pengecaman muke kat unit IT, x pasal2 die tunjuk gambar aku! Tu yang cam bangang nye!

Dah la aku siap kene g balai polis tau. Polis siap call number phone aku. Pergh cuak toksah cakap le.. gile kau! Macam aku nie dah buat kes JUVANA je rasenye. Time g balai tuh lagi la, cam pesalah gile bab* lah! Takot tau!

Memang lah aku x bersalah kan? Tapi bile dah libatkan polis, tuhan je yang tahu camne rase nye…. Aku nie dah le cembeng+cengeng.

kesian aku, seharian melalak sampai bengkak2 mate, sakit kepale x usah cakap la. dengan x makan dari pagi bawak ke petang. tuhan je yang tahu.

ok, ade lagi nak sambung nieee...

pastukan, mase aku sampai2 kat kolej budak yang tuduh aku tu call aku, die say sorie sebab kate die nie "salah faham"!

WTH kan!! disebabkan time tu aku sakit gile, aku just kate ok jeee. malas nak lebih2.

paling x boleh blah, mase aku nak jawab 1st test die call lagi pg tuh macam nak marah aku, die kate ade budak msg die cakap aku x puas hati ngan die lagi.

time tu gak aku jeritkan die! pg2 call aku semate2 pasal hal bodoh tu!

cakap bangang kang marah!

betul2 dugaan yang maha hebat tuk aku. ikutkan rase x tertanggung tau. tapi xkan lah allah nak menguji benda yang x mampu ditanggung oleh hamba-NYA kan?

alhamdulillah sglanya berjalan dgn lancar.

untuk family TERutama mama ngan papa and housemates sebb care pasal aku! I LOVE YOU GUYS!

latest story yg aku dapat tau pasal budak tu....

die kate yg dtg pukul die tu lelaki pulak. so? korg fikir ape? mcm nie punye org pun ade kat dunie kan.



cakap putar alam. mungkin kurang kasih syg kot kan..
entah la.. nak cakap lebih2 pun x gune...
bende dah jadi kan.

p/s: bak kate papa, "dak yana kene marah ngan milie pun melalak nie nak bantai orang" *milie-adik laki aku.

Fyi: budak tu lagi besar dari aku.

ok la,, till fingers meet keyboard again.
tadaa!